neděle 19. března 2017

Polévky....

husťačky...

Polévka husťačka... je to takový můj universální název pro hustou zeleninovou polévku a la co dům dal... výhodná je v tom, že se do ní dá propašovat kde co zdravého, ale podle dětí nepoživatelného... jako mořské řasy, semínka, zdravé oleje, kurkuma nebo zázvor. Vše po uvaření projedu ponorným mixérem.
Je výživná, hustá a s chlebem je to vlastně oběd nebo večeře, myslím, že zdravější než třeba kupa brambor s kusem masa.

Vařit se zázvorem jsem se naučila na kurzu ajurvédského vaření. 
Na ajurvédě miluju to, že léčení probíhá jednoduše vlastně pořád skrze stravu... to co jíme nás léčí, nebo naopak...

Asi úplně nejvíc jsem si osvojila a zamilovala zázvor. Ten jsem předtím používala jen když se ozvalo nějaké nachlazení. Teď ho už půl roku do sebe láduju denně.
Už automaticky si ráno udělám termosku s nastrouhaným zázvorem zalitým horkou vodou. Dělám si dva litry a popíjím celý den. Tohle bylo první a to základní co mi poradil ajurvédský lékař... pít teplou vodu, nejlépe se zázvorem...


Do každé polévky strouhám zázvor, a téměř všude používám kurkumu, obojí úžasné univerzální , léčívé účinky.


Poslední dobou nějaká jarní únava, flákala jsem kde co, i to vaření...

Tak jsem si řekla, že po úplňku nový začátek, jarní úklid domu, zahrady i můj vlastní, tedy detox, spoustu vody, žádná mouka, omezit cukr, mléčné výrobky, maso... čisté potraviny v přirozené formě, žádné zpracované, konzervované...

Tohle všechno plus více jógy, která ten binec z těla odplaví do lymfatického systému, plus zátěž pro játra a paradoxně se člověk cítí nejdříve hůř...
Proto ideální je přidat masáže, nejlépe lymfatcké... odplavit, vyčůrat, vypotit, vydýchat... takže hýbat se a dýýýýchat! 

Tohle mi trvalo velmi dlouho a ještě dlouho trvat bude... naučit se správně dýchat... na každé lekci jógy jsem se snažila každou ásánu udělat co jak nejprecizněji a byla jsem nadšená jak je moje tělo čím dál pružnější, pevnější, jak se dokážu zkroutit a zamotat a protáhnout, co všechno už zvládnu ve stoje vybalancovat apod. Přitom mi samozřejmě uniklo to nejdůležitější co jóga přináší...
... a to dýchání.

A pak mi někdo velmi znalý řekl, a sami Indové to tvrdí, že provedení ásány je velmi podružné, ale co je nepostradatelné a to nejvíc přínosné, léčivé a nejúčinější je správné dýchání.
Takže jakoby začínám znovu, učím se dýchat, prodýchat, rozdýchat, vydýchat...

Tohle je na nekonečné psaní, určitě se k tomu ještě vrátím...

A taky k tomu detoxu... pro mě největší terno je ten cukr... miluju vše co je sladké a v prúběhu očisty je dobré omezit vše sladké jen na ovoce... což ovoce, já zase moc nemusím, respektive neuspokojí moje sladkožravé choutky...

Ale jinak mě tyhle očisty moc baví, hlavně ta fáze kdy se dostaví příval energie a takový ten krásný lehčí pocit, lepší psychická pohoda, hezčí pleť, lepší nálada, kila dolů...







semínka dýňová, slunečnicová, sezam.... cokoliv... pár vloček řasy kelp pustí do polévky důležité minerály.... zázvoru zhruba 2 - 4 cm a nastrouhat... lžičku kurkumy...
Po uvaření a pomixování přidám trošku zdravého oleje třeba dýňového, sezamového, lněného, ten nevařit! nebo avokádového... protože omega 3 není nikdy dost...

































a tahle mrkvová mě letos dostala... Anni a Gabo ji nesnáší, já ji miluju!
Je absolutně jednoduchá...
Uvařit mrkev, nechat přiměřeně vody,  projet ponorným mixérem do hladka, přidad sůl, česnek, nastrouhaný zázvor a ještě 5 min vařit... stáhnout a přidat pár lžic kokosového mléka, používám bio z DM....
je také ajurvédská, ten recept se mi vůbec nezdál, kokosové mléko do polévky, to je na mě moc velká exotika, ale nakonec moje letošní nej zimní zahřívadlo! Ta chuť je famózní....







a opět s chlebem moskva je to nej...






a nejraději ji mám ze starého smalťáku z dánského blešáku....






hezký den,


i. 
















14 komentářů:

  1. Jsem naladena na stejnou vlnu a hltam kazde slovo! Piste, piste :-) Kraaasne jaro! Innka

    OdpovědětVymazat
  2. Tak nejak to robím...ale démonovi ajurvéda nie je prekážkou...to tajomstvo kríža a cesty kríža sú mu skryté, tam je premožený úplne.
    Takže stratiť dych, dokonca niekedy nedýchať, naberať kilá, byť bledý s nepružnou pokožkou, ale sprevádzať...mať bolesť, byť ničený, ale nezahynúť...byť aj s tými, ktorí sú pre mňa toxickí (aj moji autistickí členovia rodiny sú pre mňa toxickí, opustiť ich?)...to nie je ajurvéda, ale kresťanstvo, keď tu už bola niekde reč o Bohu...
    Ctím všetko čo píšeš, ale nedá mi nespomenúť blahoslavenstvá, tie máme v biede...

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem zázvor hodně používala, ale už vloni nebyl dostání jiný zázvor než z Číny. Tak nevím, nevím, jestli kupovat nebo ne. Viděla jsem totiž náhodně zázvor v biokvalitě a ten byl velikostně asi desetinový. Hana M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já kupuju taky ten z Číny... zázvor se pěstuje v Číně, Indii, Indonésii, odtud pochází... nemám ráda dovážené měkké ovoce jako hrušky z Chille, borůvky z Peru apod... ten tvrdý trvanlivý kořen mi nevadí...
      sem tam narzím na bio zázvor, je víc žlutý a hutnější... když je možnost tak bio je určitě lepší...

      Vymazat
  4. INUŠKA, ste super :-)
    .... mne veľmi blízka, zažívate v podobných obdobiach podobné veci ako ja... je to veľmi zvláštne, niekedy magické, ale každopádne zaujímavé a príjemné :-)
    Držím Vám palce, sledujem, čo píšete, veľmi Vám fandím (lebo fandím vlastne zároveň aj sebe ;-) )

    Krásne jarné dni želám a mám z Vás radosť :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)))) MOC MOC děkuji, za tak krásný komentář... krásné jarní dny... s láskou i.

      Vymazat
  5. Jsme doma hodně polévkoví, takže za mě DÍKY za tipy.
    S jógou jsem začala před několika týdny a zatím se také necítím ještě úplně nejlépe, ale chce to opravdu asi více času. Před mnoha lety jsem ji již praktikovala a teprve po půl roce jsem cítila, že se něco děje. Dneska jsme s manželem začali kopřivovou očistnou kúru.
    Mějte se hezky, M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přesně tak, chce to čas... a hlavně pravidelnost a cvičit často... několikrát týdně.... hezké dny i.

      Vymazat
  6. Inu, dobre by se mi u vas jedlo, tohle ja muzu. Kurkumu uz mam nejaky patek doma, ale zatim na ni zapominam, musim se polepsit, protoze vim, jak prospesna je. Zazvor mam take stale v lednici, ale spis do caje. Tak to zkusim zmenit. Hezky vecer. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marci, určitě zkus... dnes jsem ho strouhala do klasické polévky zeleninové plus rozmíchané vajíčka taky super... nebo strouhám ho i do rýže když ji vařím atd.... hezké dny pa i.

      Vymazat
  7. Ja taky miluju mrkvovou se zazvorem, akorat do ni davam jeste cizrnu. Mavam od more a email napisu snad uz brzy- vubec nestiham. Pa T

    OdpovědětVymazat