pondělí 15. června 2015

Arne Jacobsen

..... už jsem o něm jednou psala, geniální dánský architekt a designér, nikdy nepřestanu obdivovat jeho nadčasovost... jeho kousky z padesátých let jsou zkrátka nesmrtelné...
 
 
..... a tak jsem neodolala pozvání do Trapholt muzea, které s Arne Jacobsenem hodně souvisí... čtenářka mého blogu Zuzka, která žije v Dánsku mi jednoho dne napsala email, že mě a mé děti zve na brunch do muzea moderního designu v Kolding, přes, který jezdím na sever Dánska.
 
Jsem moc ráda, že jsem takto poznala úžasnou a moc milou Zuzku, která žije v Koldingu se svým mužem a malým Albertem. Povídaly jsme si o životě v Dánsku, prošli jsme  muzeum a užili jsme si skvělý brunch, já geniálního lososa!
 
 
                        Byl to nádherný zážitek... Zuzko moc děkujeme!!!
 
 
 
 
 
 
 
.....tohle je návrh letního domku od Arne Jacobsena, jediný na světě z roku 1971..... vymyslel systém krychlových bloků, které je možné různě kombinovat. Mladý pár může koupit jednu krychli a s přibývajícími dětmi, financemi apod může během života dokupovat další bloky a tvořit. Krb je oboustranný venkovní i vnitřní. Hodně prosklené plochy pro výhled do přírody, na jeho dobu neuvěřitelný design...
 
 
 
 
 
uvnitř ikonické krásky Arne Jacobsena Egg chair a Swan v provedení křeslo a sofa....
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 a další... ikonické židle jazyk, sedmička a trojnožka mravenec.....
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
můj milovaný Arne.... 
 
 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Arneho trojnožka mravenec je zkrátka úžasná.....
 
 
 
 
 
 
 
 a tohle jsou zachované originály z padesátých let, nesedat, nesahat... jen koukat.......
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Anni byla se Zuzkou hned velká kamarádka...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
moc se mi líbí, že všechny muzea v Dánsku jsou interaktivní pro děti, vše je perfektně vymyšlené, děti nadšeně plní úkoly, vytváří vlastní galerie apod....
 
 Jinak žádné severské tropy se letos nekonají, péřová vesta je můj nejlepší společník... Máme 12 st , extrémní vítr. V noci jsem nemohla spát, vítr a vlny tak burácely, že jsem nevěděla jestli nás dřív odnese vichřice nebo spláchne oceán...Anni má kašel, dnes jsem sháněla zázvor...
 
Vlny a přílivy jsou opravdu mega, dnes jsme nedojeli do města, voda podemlela most.... vlny vyplavily delfína... většinou najdeme nějakého tuleně, loni dokonce malou velrybu, ale delfína jsme viděli na pláži poprvé, hned se do něho pustili racci.
 
Každý den nádherný západ slunce.... Já šílím, protože mi blbne foťák nebo blbnu já a neumím fotit. Něco jsem špatně nastavila a všechny fotky mám vybledlé, nevýrazné.... tak fotím mobilem  bohužel....
 
 
Dnes jsem se pokoušela na závětrné terase o něco jako opalování, teď do sebe liju urologický čaj, myslím, že to odnesl močový měchýř...
 
Tak tohle je trošku jiný pohled na dovolenou v Dánsku, chce to asi speciální náturu, která miluje tuhle drsnou krajinu se vším co k ní patří.
 
V noci jsem přemýšlela jestli jsem normální matka, když každý rok odvezu děti namísto do Chorvatska, daleko na sever do téhle divočiny.... ale dnes jsme blbli na pláži, pouštěli jsme draka na hlavě čepice a i v tom vichru jsme byli tak šíleně happy... Gabo x krát za den prohlásí " mami já to tady prostě miluju"
 
 
 já taky....
 
hezký večer,
 
i.
 
 
 
 

8 komentářů:

  1. Krásný článek, dobrý tip na muzeum, musím zkouknout, jak velká zajížďka by to byla na cestě do Malmo. Ano, i my musíme autem, takže jsem z cesty vyčerpaná už teď. Užijte si, třeba se počasí trochu zlepší, ale každá poloha má u moře něco do sebe.

    OdpovědětVymazat
  2. Inko a o tom to prece je nee:-) Uzivejte si!! My tu mame dnes 38stupnu, tak bych dala vse za trochu toho severskeho leta... Deti jsou cely den doma (ja v praci) a na plaz jdeme az v pul osme vecer. driv by se to stejne nedalo v takovem vedru. Muzeum je uzasne!!!!!
    Mej se krasne Inko
    Terka

    OdpovědětVymazat
  3. Vyměnit 12°C, vichr a bouři za Chorvatsko? To by udělal jen blázen! Těším se na další vyprávění, držím palce!

    OdpovědětVymazat
  4. Úžasný článek! Díky, že jsem mohla do muzea taky. :) A to počasí pro mě zní naprosto božsky! Užívejte! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Si v svojom živle !...dobre, že spolu s deťmi :-)
    ...a ja v natieracom, voskujeme...teraz sa to rozsekne !...či bude dole aj biela ....Inka !!
    PS..Dot v Brne nebude...a Milo sa teší, že ho prijali na učňovku, za sanitára, výchovný asistent...no na autistu slušné, že sociálny asistent !
    Držte sa !

    OdpovědětVymazat
  6. Inko, to je super. Muzeum je uplne nadherne.. A Arne... to je klasika..
    Urcite jsi normalni matka, o tom vubec nepochybuj :-) Co byste v tom preplnenem Chorvatsku delali .-)
    Uzivej
    Reny

    OdpovědětVymazat
  7. Je Inko, já nějak propásla , že už jste na cestách...závidím! Moc dobře vím, že tam na severu je krásně i ve špatném počasí! A Arne ...ach, vybrala bych si...a vůbec celá návštěva muzea musela být super. Užívejte krásné prázdniny!

    OdpovědětVymazat
  8. Podobný koncept domků je u nás taky Natura Space. Hned bych jeden brala! Markéta

    OdpovědětVymazat